Dodano produkt do koszyka

ŻURAWINA W KOKOSOWO-MARCHEWKOWO-DAKTYLOWO-BANANOWYM CIEŚCIE

ŻURAWINA W KOKOSOWO-MARCHEWKOWO-DAKTYLOWO-BANANOWYM CIEŚCIE

Koszty dostawy:
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 18.00 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - za pobraniem 24.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty - Zgierz ul. Daleka 1-3 woj. łódzkie 0.00 zł brutto
  • kurier 1/2 palety przedpłata 62.00 zł brutto
  • kurier 1/2 palety pobranie 68.00 zł brutto
Opis produktu

ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://calamadalena.blogspot.com/2013/11/zurawina-wielkoowocowa-w-kokosowo.html

 

 

 

ŻURAWINA W KOKOSOWO-MARCHEWKOWO-DAKTYLOWO-BANANOWYM CIEŚCIE

 

 

Żurawina wielkoowocowa, dużo większa i słodsza, hm..raczej mniej kwaśna od tej małej pospolitej. Bardzo zdrowa i niestety niedoceniana, ma właściwości prozdrowotne, a my wolimy łykać suplementy z wyciągiem z żurawiny zamiast zjeść garść świeżej czy suszonej. Od dawien dawna stosowana jest w leczeniu chorób nerek i pęcherza moczowego. Jagody żurawiny zawierają cytryniany, które pozwalają zapobiegać w powstawaniu kamieni nerkowych lub gdy takie już są mogą je rozpuszczać. Żurawina działa świetnie również na zęby i dziąsła oraz służy i pomaga kobietom podczas menopauzy. Ma mnóstwo witaminy C, B1, B2 oraz wapń, fosfor, miedź, jod, garbniki, taniny i kwasy cytrynowy i jabłkowy.
W cieście są również daktyle i banan o których więcej pisałam tu.
O marchewce chyba nie muszę pisać :P

Ale przejdźmy do rzeczy, właśnie zjadłam porcję tego ciacha i cóż napiszę, że jest genialne, słodziutkie, bardzo mimo braku nawet grama cukru, w pewnym momentach łamie je kwaskowa żurawina. Przepyszne, bardzo polecam!

 

 

ŻURAWINA W KOKOSOWO-MARCHEWKOWO-DAKTYLOWO-BANANOWYM CIEŚCIE

 

 

Przepis na małą blaszkę 22x22cm

 

 

Składniki:

- 1 szklanka mąki (użyłam mieszanki mąki żytniej i pszennej pełnoziarnistej)
- 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 jaja
- duża garść czyli ok. 10szt. suszonych, drylowanych daktyli
- 1 duży dojrzały banan
- 5 sporych garści żurawiny wielkoowocowej (ok.200g)
- 1 łyżeczka sody

Wykonanie:

Daktyle namaczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody.

W dużej misce mieszamy marchewkę, jajka i pokrojone drobno daktyle.

W osobnym naczyniu łączymy mąkę, sodę i wiórki kokosowe.

Dodajemy suche składniki do miski oraz wodę z moczenia daktyli i wszystko razem mieszamy.

Następnie dodajemy pokrojonego na małe kawałki banana i żurawinę, delikatnie mieszamy całość, wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch można dodatkowo ozdobić żurawiną.

Pieczemy około 35min. w temperaturze 180 stopni i kolejne 10min. w 150 stopniach, do tzw. suchego patyczka.

 

 

Smacznego :)

 

 

ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://calamadalena.blogspot.com/2013/11/zurawina-wielkoowocowa-w-kokosowo.html

Stan produktu: nowy

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Aktualności
kontakt
Szybki kontakt

Zadzwoń:
poniedziałek - piątek
godz. 8.00-16.00


Dorota Pawlak: 603 912 258

E-mail: sklep@naszekrzewy.pl

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.