Koszyk

Dodano produkt do koszyka

ZROLOWANY TORT Z BORÓWKAMI

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Producent:
Producent: Brak
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID238
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

ZŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/08/tort-zrolowany.html

ROLOWANY TORT Z BORÓWKAMI

Ten tort jest genialny w swojej prostocie. Nie trzeba piec biszkoptu w tortownicy, martwić się o to, czy nie opadnie, a potem o umiejętne przekrojenie na trzy równe części. Wystarczy upiec standardowy biszkopt, potem jedynie podzielić na pasy, przełożyć, zrolować i udekorować. Z zewnątrz wygląda jak każdy inny tort, dopiero w przekroju widać jego fantazyjność. Pomysł już jakiś czas temu podpatrzyłam na blogu Przepisy Majki. Dodając od siebie kilka szczegółów powstał taki oto tort, przygotowany na specjalną okazję...

Składniki (na standardową blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia):


- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie),
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej,
- 1/4 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie).

Składniki pozostałe:

- 3/4 słoika konfitury z malin,
- 500 ml śmietany kremowej (30-36%),
- fiks do ubijania śmietany,
- cukier puder do smaku,
- 250 g borówek.


Składniki na poncz:

- 1/2 szklanki wody

- 1/3 szklanki cukru

- 3-4 łyżki nalewki z czarnej porzeczki

- sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (sól dodajemy dopiero w chwili, gdy miksowane białka się spienią).

Gdy powstanie sztywna piana, powoli dodajemy cukier, nie przerywając ubijania.

Na koniec dodajemy po jednym żółtku, miksujemy.

Mikser wyłączamy, dodajemy mąki i proszek. Powoli mieszamy za pomocą szpatułki.

Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 15 minut).

Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

W tym czasie przygotowujemy poncz: wszystkie składniki umieszczamy w garnku, podgrzewamy do momentu połączenia się składników i zagotowania. Kuchenkę wyłączamy, zostawiamy do przestudzenia.


Krótszy bok ciasta mierzymy, dzielimy na 4 równe pasy (u mnie każdy miał 7,5 cm - i jest to wysokość tortu).

Każdy pas nasączamy zimnym ponczem, cienko smarujemy konfiturą i 3-4 łyżkami ubitej śmietany (ubijamy ją z dodatkiem fiksu i cukru pudru na sztywno). Każdy pas tak samo.

Resztę śmietany wstawiamy do lodówki.

Pierwszy pas zwijamy w roladę tak, jak widać na zdjęciu

Kolejne pasy dokładamy do pierwszego i w ten sposób tworzymy okrągły tort.

Tuż po zwinięciu nie będzie wyglądał zbyt ładnie, ale dzięki dekoracji uda się to poprawić :).

Gotowy tort ścisło owijamy folią spożywczą i wstawiamy na min. 1,5 godziny do lodówki.

Po 1,5 godzinie folię zdejmujemy i tort cienko smarujemy bitą śmietaną (wierzch i boki, przy czym wierzch grubiej, by wyrównać).

Odpowiednio formując, zapewnimy ładny i równy wygląd tortu. Najlepiej w tym celu posłużyć się szpatułką.

Pozostałą bitą śmietanę przekładamy do szprycy z końcówką - gwiazdką i dekorujemy tort na wierzchu i po bokach. Ja zrobiłam małe kuleczki, które przeplatałam na wierzchu z warstwą borówek.

Tuż po zakończeniu dekorowania tort należy wstawić do lodówki na kilka godzin.

Kuleczki są bardzo wytrzymałe, nawet w upały. Uwierzcie - ja swój tort przewoziłam trzymając na kolanach ok. 80 km w upały (oczywiście jako pasażer) :)

I nawet jedna kuleczka się nie rozpłynęła! Oczywiście po transporcie należy tort natychmiast wstawić do lodówki.

Smacznego!

ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/08/tort-zrolowany.html

Aktualności
Kontakt