TORT WINOGRONOWY
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
TORT WINOGRONOWY:
biszkopt:
• 2 jajka
• cukier waniliowy
• szczypta soli
• 4 łyżki wody
• 120 g cukru
• 120 g mąki tortowej
• 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
• 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
• masło i mąka do wysypania tortownicy
masa i dekoracja:
• 500 g winogron białych (najlepiej bezpestkowych)
• 500 g winogron ciemnych
• 75 g cukru
• 400 ml jogurtu naturalnego
• 500 ml śmietany kremówki
• skórka otarta z cytryny
• 7 łyżeczek żelatyny
• łyżka soku z cytryny
• łyżka cukru
• 5 łyżek posiekanych drobno pistacji
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek.
Ubić żółtka, wodę, cukier waniliowy sól i 60 g cukru do czasu uzyskania gęstej piany.
Białka ubić na sztywno, dodać 60g cukru.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy na przemian z olejem mieszając masę drewnianą łopatką (nie mikserem).
Na końcu dodać w dwóch ratach pianę z białek.
Tortownice (średnica 23) wysmarować masłem i wysypać mąką.
Masę przełożyć do tortownicy.
Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175°.
Wyjąć, ostudzić w formie, zdjąć obręcz i przekroić na dwa placki.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.
Winogrona umyć, wysuszyć, oderwać kilka do dekoracji na później. Duże przekroić na pół, ewentualnie usunąć pestki.
Wymieszać jogurt ze skórką cytryny.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić na parze, dodać do jogurtu, wymieszać,
odstawić do lodówki na 15 minut.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (można dodać fix dla pewności) i wymieszać z jogurtem.
Na dolny placek ponownie założyć obręcz tortownicy, wyłożyć 1/3 kremu,
rozsmarować na placku, ułożyć część winogron (2/3), na nich rozsmarować
1/3 kremu, przykryć górnym plackiem.
Z pozostałej części kremu odłożyć 4-5 łyżek do posmarowania boków, a krem który został rozsmarować na górnym placku.
Ułożyć pozostałe winogrona.
Tort wstawić na min. 6h dolodówki.
Przed podaniem zdjąć obręcz, boki posmarować resztą kremu i obsypać
pistacjami.
Odłożone do dekoracji winogrona zanurzyć w soku z cytryny, obtoczyć w cukrze i położyć na torcie jako dekorację.
Wychodzi 12 porcji.
P.S. w przepisie było jeszcze 100 ml białego wina, które należało dodać
do rozpuszczonej żelatyny i wtedy połączyć dopiero z jogurtem, ja z tego
elementu zrezygnowałam ze względu na córkę.
ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://www.mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2011/04/tort-winogronowy-na-urodzinowe-zyczenie.html