Koszyk

Dodano produkt do koszyka

TARTA Z CZERWONYMI PORZECZKAMI I BEZĄ

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Producent:
Producent: Brak
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID253
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/tagi_b/14045/porzeczki.html

TARTA Z CZERWONYMI PORZECZKAMI I BEZĄ

Chodziła za mną kilka dni... Nie chciała się odczepić... Śniła mi się nawet w nocy... Kwaśna słodycz czerwonych porzeczek pod kołderką bielutkiej, delikatnej bezy... No i uległam. Sprint na stragan po kobiałkę porzeczek, szybka akcja z biciem piany... Niecierpliwe oczekiwanie aż zagniecione ciasto się schłodzi... I najgorsze: czekanie aż beza odpowiednio doschnie... Ale przed północą ją miałam! Tartę z porzeczkami i bezą na delikatnym, bardzo kruchym i rozpływającym się w ustach spodzie. Mogłam spokojnie iść spać...

Składniki na ciasto:

2 żółtka

1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)

100g masła (schłodzonego)

garść cukru kryształu

Składniki na farsz:

400g czerwonych porzeczek

Składniki na bezę:

2 białka

100g cukru kryształu

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone masło - wyrobić delikatnie palcami, dodać żółtka i cukier, szybko zagnieść, zrobić z ciasta kulę i włożyć na 30 min do lodówki.

Porzeczki umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, odszypułkować

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo (koniecznie) cukier.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy na tartę. Zapiec przez ok 15-20 min. gdy ciasto lekko brązowieje wyłożyć na spód przygotowane porzeczki i pokryć ubitą, błyszczącą pianą z białek. Temperaturę zmniejszyć do 140-150 stopni i zapiekać tartę ok 15 min. Następnie obniżyć temp. do 120 stopni i suszyć bezę przez kolejnych 30 min. (należy kilkakrotnie w tym czasie sprawdzić stan bezy aby nie dopuścić do zbrązowienia, lub przesuszenia. Studzić w uchylonym piekarniku.

Pyszna jeszcze ciepła, ale jest wtedy bardzo krucha i wilgotna. Do krojenia najlepiej nadaje się po całkowitym ostudzeniu, więc jeśli przygotowujemy ją, by podać gościom, najlepiej zrobić ją kilkanaście godzin wcześniej.

Smacznego!

ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/tagi_b/14045/porzeczki.html

Aktualności
Kontakt