Koszyk

Dodano produkt do koszyka

ROLADA BEZOWA Z TRUSKAWKAMI

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Producent:
Producent: Brak
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID242
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/06/obedna-rolada-bezowa-z-truskawkami.html

Obłędna rolada bezowa z truskawkami

Jeśli kochacie bezę, truskawki i bitą śmietanę, a jednocześnie macie ogromne obawy, czy rolada bezowa może się udać,powiem krótko: obawy zostawiamy przed progiem kuchni i marsz do pieczenia! To, że się uda - jest pewne, że pokochają ją Wasi goście - jeszcze pewniejsze. O ile podacie ją gościom! Zapewniam, że po spróbowaniu kawałka przepadniecie i zechcecie ją zjeść w samotności. Właśnie dlatego nie próbujcie jej wcześniej!Ta rolada pobudza egozim i instynkt drapieżnika! Przepis w całości zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki.
Składniki (blacha 24x34 cm):

- 4 białka,
- szczypta soli,
- 230 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 200 ml śmietany kremowej (30-36%),
- 1 łyżka cukru pudru,
- ok. 400 g truskawek.

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek, żółtka wykorzystujemy do czegoś innego. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Mniej więcej w połowie ubijania malutkimi partiami dodajemy cukier puder, nie przerywając ubijania. Na sam koniec dodajemy ocet oraz mąkę.
Masa bezowa powinna być lśniąca i sztywna.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ubitą pianę umieszczamy na papierze, wyrównujemy (na kształt prostokątnej blachy).
Wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika.
Pieczemy 20-25 minut (najlepiej z funkcją termoobiegu).
Po upieczeniu na blacie rozkładamy nowy kawałek papieru do pieczenia, wyjmujemy bezę, układamy na nowym papierze tak, by spód był na górze. Papier z pieczenia delikatnie odrywamy z wierzchu. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie myjemy truskawki, odrywamy szypułki, kroimy w kosteczkę, a następnie umieszczamy na sitku, by pozbyć się nadmiaru soku.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

Na całkowicie zimnej bezie wykładamy ubitą śmietanę, a na niej truskawki (zostawiamy ok. 3 cm wolnego miejsca - od krótszego boku).
Roladę delikatnie zwijamy (od krótszego boku, wzdłuż długiego aż do boku, przy którym zostawiliśmy wcześniej 3 cm wolnego miejsca), pomagając sobie papierem pod spodem (nie chwytamy za roladę, tylko za papier - w przeciwnym wypadku może popękać).
Zwijamy ją dość luźno, by nadzienie nie wypłynęło.
Gotową roladę wstawiamy do lodówki.
Następnego dnia jest najlepsza. Można przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Smacznego!
ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/06/obedna-rolada-bezowa-z-truskawkami.html
Aktualności
Kontakt