Dodano produkt do koszyka

ROLADA BEZOWA Z TRUSKAWKAMI

ROLADA BEZOWA Z TRUSKAWKAMI

Koszty dostawy:
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 18.00 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - za pobraniem 24.00 zł brutto
  • Odbiór osobisty - Zgierz ul. Daleka 1-3 woj. łódzkie 0.00 zł brutto
  • kurier 1/2 palety przedpłata 62.00 zł brutto
  • kurier 1/2 palety pobranie 68.00 zł brutto
Opis produktu

ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/06/obedna-rolada-bezowa-z-truskawkami.html

 

Obłędna rolada bezowa z truskawkami

Jeśli kochacie bezę, truskawki i bitą śmietanę, a jednocześnie macie ogromne obawy, czy rolada bezowa może się udaćpowiem krótko: obawy zostawiamy przed progiem kuchni i marsz do pieczenia! To, że się uda - jest pewne, że pokochają ją Wasi goście - jeszcze pewniejsze. O ile podacie ją gościom! Zapewniam, że po spróbowaniu kawałka przepadniecie i zechcecie ją zjeść w samotności. Właśnie dlatego nie próbujcie jej wcześniej! Ta rolada pobudza egozim i instynkt drapieżnika! Przepis w całości zaczerpnęłam ze strony Domowe Wypieki
 
Składniki (blacha 24x34 cm):

- 4 białka,
- szczypta soli,
- 230 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 200 ml śmietany kremowej (30-36%),
- 1 łyżka cukru pudru,
- ok. 400 g truskawek.

 
Przygotowanie:
 
Białka oddzielamy od żółtek, żółtka wykorzystujemy do czegoś innego. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Mniej więcej w połowie ubijania malutkimi partiami dodajemy cukier puder, nie przerywając ubijania. Na sam koniec dodajemy ocet oraz mąkę.
 
Masa bezowa powinna być lśniąca i sztywna.
 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
 
Ubitą pianę umieszczamy na papierze, wyrównujemy (na kształt prostokątnej blachy).
 
Wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika.
 
Pieczemy 20-25 minut (najlepiej z funkcją termoobiegu).
 
Po upieczeniu na blacie rozkładamy nowy kawałek papieru do pieczenia, wyjmujemy bezę, układamy na nowym papierze tak, by spód był na górze. Papier z pieczenia delikatnie odrywamy z wierzchu. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie myjemy truskawki, odrywamy szypułki, kroimy w kosteczkę, a następnie umieszczamy na sitku, by pozbyć się nadmiaru soku.
 
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

Na całkowicie zimnej bezie wykładamy ubitą śmietanę, a na niej truskawki (zostawiamy ok. 3 cm wolnego miejsca - od krótszego boku).
 
Roladę delikatnie zwijamy (od krótszego boku, wzdłuż długiego aż do boku, przy którym zostawiliśmy wcześniej 3 cm wolnego miejsca), pomagając sobie papierem pod spodem (nie chwytamy za roladę, tylko za papier - w przeciwnym wypadku może popękać).
 
Zwijamy ją dość luźno, by nadzienie nie wypłynęło.
 
Gotową roladę wstawiamy do lodówki.
 
Następnego dnia jest najlepsza. Można przechowywać w lodówce przez 2 dni.
 
 
Smacznego!
 
ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY:  http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/06/obedna-rolada-bezowa-z-truskawkami.html

Stan produktu: nowy

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Aktualności
kontakt
Szybki kontakt

Zadzwoń:
poniedziałek - piątek
godz. 8.00-16.00


Dorota Pawlak: 603 912 258

E-mail: sklep@naszekrzewy.pl

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.