Koszyk

Dodano produkt do koszyka

BLOG

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Producent:
Producent: Brak
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID222
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

PIGWOWIEC a PIGWA

Pomino bardzo podobnej nazwy i małych różnic w wyglądzie owoców, pigwowiec i pigwa tobotanicznie dwiezupełnie inne rośliny.Pigwa to wysokie drzewo pokrojem podobne do gruszy, natomiast pigwowiec japoński to dorastający do 1,5-2 metrów krzew.

Różnice:

1. wygląd:

Pigwowiec ma owoce małe, okrągłe, twarde, których skórka jest bardzo gładka w dotyku.

Pigwa na owoce duże, wielkości gruszki, mocno pachnące, których skórka jest lekko woskowata, lepiąca.

2. smak:

Owoce pigwowca jak i pigwy są aromatyczne iładnie pachnące, pigwowiec jest jednakznacznie bardziej kwaśny.

3. gotowanie:

Pigwowiec zawiera więcej pektyn (substancji żelujących) od pigwy, ma ostry, zdecydowany smak.Dodatkowo pigwa podczas gotowanie z cukrem zmienia swój kolor na czerwony. Pigwa szybciej się rozpada podczas gotowania niż pigwowiec.

4. przechowywanie:

Zarówno pigwy jak i pigwowce długo się przechowują. Jeśli nie są poobijane, stłoczone, są przechowywane luźno w chłodnym miejscu wytrzymają nawet kilka miesięcy.

5. zastosowanie:

Zarówno owoców pigwowca jak i pigwy używa się do przygotowywania konfitur, nalewek, kompotów, dżemów, galaretek, ze względu na oryginalny smak i aromat oraz bogactwo witamin (mają wielokrotnie więcej witaminy C niż cytryna). Można je dodać do mięsa, kiszonej kapusty, ciasta. Mają też zastosowanie w lecznictwie, działają bowiem ochładzająco, kojąco, powlekająco i rozmiękczająco. Pomagają w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła i żołądka, a zewnętrznie w gojeniu stanów zapalnych spojówek, odmrożeń, zajadów, hemoroidów. Surowcem leczniczym są także nasiona pigwy łagodzące dolegliwości żołądkowe.

6. kwiaty:

Kwiaty pigwy mają średnicę około 5 cm, są jasnoróżowe lub białe. Natomiast kwiaty pigwowca są czerwone, różowe lub pomarańczowe, pojawiające się w kwietniu-maju.

7. uprawa:

Pigwa jest bardziej wymagająca niż pigwowiec. Podobnie jak pigwowiec lubi miejsca słoneczne, ale na tym podobieństwa się kończą. Pigwa musi mieć żyzną glebę, która będzie stale wilgotna. Dodatkowo pigwy nie są wpełni odporne na mróz. Przed zimą trzeba je osłonić przed zimnem. Najlepiej sadzić je w miejscach osłoniętych od wiatru.

Pigwowiec (Chaenomeles). Uprawiane są trzy jego gatunki: japoński (Chaenomeles japonica), okazały (Chaenomeles speciosa) i pośredni (Chaenomeles x superba). Są to krzewy ozdobne i użytkowe, wysokości od 1 do 2 m. Ozdobne są jego różnokolorowe kwiaty – czerwone, różowe lub pomarańczowe, pojawiające się w kwietniu-maju. Owoce o średnicy 2-5 cm są, podobnie jak u pigwy, aromatyczne, bogate w witaminę C i pektyny, niezdatne do spożywania na surowo, nadają się do przetworów. Pigwowce mają małe wymagania glebowe, dobrze rosną w przeciętnej glebie, w miejscach słonecznych lub półcienistych. Są odporne na suszę i mróz (w duże mrozy część pędów może przemarzać, ale po przycięciu krzew wypuszcza nowe). Jedynym koniecznym zabiegiem pielęgnacyjnym jest przycinanie. Pigwowce należy formować po kwitnieniu, usuwać pędy z miejsc zagęszczonych a także najstarsze, rozrośnięte gałęzie.

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga). Ma pokrój krzewu lub drzewa i wysokość nawet 8 m (u nas osiąga zwykle 2-3 m). Kwiaty mają średnicę około 5 cm, są jasnoróżowe lub białe. Większość jej odmian nie zapyla się własnym pyłkiem, trzeba więc sadzić dwie odmiany kwitnące jednocześnie.
Owoce o kształcie jabłka lub gruszki początkowo są omszone, później pokryte woskowym nalotem. Dojrzewają w październiku.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą na pigowwce japońskie w zakładce OGRÓD. http://www.naszekrzewy.pl/pigwowiec-japonski-chaenomeles,c77.html

Aktualności
Kontakt