Koszyk

Dodano produkt do koszyka

KISIEL Z CIEMNYCH WINOGRON

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Producent:
Producent: Brak
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID240
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/10/domowy-kisiel-z-ciemnych-winogron.html

DOMOWY KISIEL Z CIEMNYCH WINOGRON

Kiedy o nim myślę... przychodzi mi do głowy tylko jedno określenie: obłędny. Absolutnie obłędny. Gdybym wcześniej wpadła na ten pomysł, a w zasadzie na przepis, na którym się wzorowałam, jedlibyśmy go codziennie. Z drugiej strony... może i dobrze, bo pewnie mielibyśmy go po uszy :).

Gwarantuję Wam - jeśli zrobicie go po raz pierwszy, już nigdy nie kupicie takiego w torebkach :) I jeszcze jedno: kolor widoczny na zdjęciach to zasługa bardzo dojrzałych, domowych winogron (oczywiście efekt jest spotęgowany także słońcem). Nie ma tam żadnych barwników spożywczych.

Składniki na dwie porcje:


- 1 szklanka ciemnych winogron, najlepiej domowych
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier (ilość zależna od dojrzałości owoców; ja dodałam ok. 5 łyżeczek)

Przygotowanie:

Winogrona myjemy, obrywamy z gałązek.

Umieszczamy w garnku, zalewamy 1,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do momentu rozpadu owoców (jeśli są dojrzałe, zajmie do parę minut). Słodzimy.

Gdy owoce puszczą sok i będą widoczne skórki (puste, bez zawartości), przecieramy całość przez gęste sito (z dużą starannością, by przecisnąć jak najwięcej soku i aromatu, a na sitku zostały same skórki i pestki).

Powstały sok ponownie zagotowujemy, w razie potrzeby można dosłodzić.

W szklance przygotowujemy mieszaninę wody z mąką - pół szklanki zimnej wody z 3 łyżkami mąki ziemiaczanej.

Powoli wlewamy ją do gotującego się soku i energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki (gaz zmniejszamy do minimum; uwaga: może bulgotać, należy uważać, by się nie poparzyć; mieszamy energicznie, by się nie przypaliło).

Gdy kisiel się zagotuje, wyłączamy. Podajemy na zimno lub ciepło. Można udekorować winogronami.

Smacznego!

ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/10/domowy-kisiel-z-ciemnych-winogron.html

Aktualności
Kontakt