Koszyk

Dodano produkt do koszyka

JEŻYNA BEZKOLCOWA CACARSKA BESTRNA

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Produkt aktualnie niedostępny.
Sprawdź inne nasze produkty.

Producent:
Producent: Brak
Koszty dostawy:
  • Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
  • Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
  • Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Kod producenta:
SNKPRODID656
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Znana z lasów jeżyna przed laty na dobre zadomowiła się w naszych ogrodach. Odmiany z kolcami, jak i odmiany bezkolcowe nie są trudne w uprawie, owocują jeszcze we wrześniu. Odmiana pochodząca z Serbii i będąca skrzyżowaniem dwóch odmian:‘Dirksen Thornless’ oraz ‘Black Satin’.

Pielęgnacja i wymagania: jeżyna rośnie bardzo szybko. Po posadzeniu młode rośliny skracamy (aby się rozkrzewiły), a w miarę ich wzrostu podwiązujemy je do podpór. Do jesieni boczne pędy powinny mieć nawet kilka metrów.Wybierając sadzonkę jeżyny należy zwrócić uwagę, czy odmiana nie jest podatna na przemarzanie i posadzić ją w miejscu zacisznym, słonecznym i osłoniętym od wiatru. Jeżyna potrzebuje gleby żyznej, o niskiej kwasowości. Zniesie długotrwały czas suszy, natomiast nie lubi nadmiernego podlewania. Odmiana ‘Čačanska Bestrna’ jest wysoce tolerancyjna na ujemne temperatury. Jest także odmianą odporną na choroby i szkodniki typowe dla tego gatunku.

Kwitnienie i owocowanie: Bardzo plenna odmiana o średniej porze owocowania. Z jednego krzewu można uzyskać plon do 10 kg. Owoce mają średnią wielkość 8g i charakteryzują się lśniącym, czarnym kolorem oraz wysoką jędrnością a także wydłużonym, cylindrycznym kształtem. Są aromatyczne i smaczne. Najsmaczniejsze stają się gdy podczas zbiorów jest dużo słońca. Główne pędy tej jeżyny są bardzo długie, dość sztywne i pozbawione kolców. Charakterystyczne jest także rozmieszczenie pędów owocujących, są one na całej długości pędu głównego.

Cięcie: Aby pędy nadmiernie się nie rozrastały można je skracać gdy osiągną długość ok. 1,8 metra wówczas pęd główny będzie się ładnie rozgałęział. Po owocowaniu należy wszystkie pędy usunąć (oczywiście te, które owocowały).

Zastosowanie:Owoce jeżyny smakują na surowo oraz przetworzone na dżemy, galaretki i konfitury. Zawierają kwasy organiczne i witaminy, mają dużo manganu, pomocnego w przemianie materii. Owoce jeżyny mają szerokie zastosowanie w gastronomii. Można je wykorzystywać od sałatek, poprzez kompoty, soki i nalewki, po różnego rodzaju konfitury i przeciery. Można je również zjadać surowe.
Właściwości i działanie lecznicze: Jeżyny zawierają duże ilości witaminy C, witamin z grupy B oraz prowitaminy A, a także związki magnezu i potasu. Sok z owoców jeżyn działa przeciwgorączkowo. Liście stosowane są w zielarstwie. Zbiera się je na przełomie wiosny i lata i suszy. Ważne jest, aby pozyskiwać je bez łodyżek i ogonków. Zawierają kwasy organiczne, pektyny, witaminę C, garbniki i inne lecznicze składniki. Zioła i wywary stosowane są przeciwkaszlowo, polepszają przemianę materii, zapobiegają biegunce oraz nieżytom przewodu pokarmowego.

Cechy produktu
Informacje szczegółowe
  • Stanowisko
  • półcień, słońce
  •  
  • Docelowa wysokość
  • do 2,5 m
  •  
  • Docelowa szerokość
  • do 2,5 m
  •  
  • Typ rośliny
  • krzewy owocowe
  •  
  • Zalety
  • kwaśne PH, miododajne, mrozoodporna
  •  
  • Pora owocowania
  • wrzesień
  •  
Aktualności
Kontakt