BLOG
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - przedpłata 17.99 zł brutto
- Przesyłka kurierska - za pobraniem 19.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
Cięcie agrestu i porzeczek jest jednym z najważniejszych zabiegów. To właśnie od niego zależy prawidłowy wzrost i owocowanie roślin. Odpowiednie cięcie pozwala utrzymywać krzewy w dobrej kondycji zdrowotnej.
AGREST- Pierwszego cięcia dokonujemy pierwszej wiosny po posadzeniu.
U form krzaczastych skracamy wszystkie pędy nad jednym, drugim, bądź trzecim oczkiem. W wyniku takiego cięcia otrzymamy nowe pędy stanowiące szkielet krzewu. Przy cięciu należy pamiętać, by pąk nad którym skracamy pęd był skierowany na zewnątrz. W następnych latach usuwamy pędy słabe, chore, uszkodzone lub te zbytnio odchylające się na boki. Aby pobudzić krzewienie przycinamy zdrowe pędy na ok. 30 cm. Dobrze uformowany krzew powinien mieć ok. 5 pędów jednorocznych, im starsze pędy tych ich ilość powinna być mniejsza, średnio 2-4 pędy.
U form piennych, po posadzeniu skracamy wszystkie pędy o 1/3 długości. Takie cięcie wzmacnia krzewienie się korony. W kolejnych latach usuwamy tylko pędy uszkodzone, połamane i te najbardziej wybujałe. Najlepiej uformowana korona powinna posiadać ok. 8 pędów.
Przy uprawie szpalerowej, krzewy prowadzimy przy rusztowaniach. Możemy zastosować sposób prowadzenia jedno-, dwu-, lub trzypędowy. Im więcej pędów, tym odległość między krzewami powinna być większa (30-60-80 cm). Cięcie tak prowadzonych krzewów, polega na skracaniu bocznych gałęzi na wysokość ok. 15 cm i usuwaniu nowych pędów od nasady.
PORZECZKA CZARNA- najlepiej owocuje na pędach młodych, takich które wyrosły w poprzednim roku, oraz dwu- i trzyletnich. Starsze pędy możemy spokojnie usuwać, gdyż plon z nich jest niewielki.
U krzewów młodych (2-3 letnich), wiosną usuwamy jedynie pędy słabe, uszkodzone, połamane i nadmiernie się rozkrzewiające.
Starsze krzewy należy odmłodzić wycinając u podstawy krzewu pędy najstarsze. Pozbywamy się także pędów słabych, zniszczonych i pokładających się na ziemi.
PORZECZKA CZERWONA I BIAŁA- owocuje najlepiej na pędach dwu-, trzy-, i czteroletnich, oraz na wyrastających z nich krótkopędach. U tych odmian słabe jest zawiązywanie owoców i kwiatów na pędach jednorocznych. Z tego właśnie powodu w pierwszych latach po posadzeniu krzewu usuwamy tylko pędy uszkodzone, słabe i pokładające się na ziemi. Od piątego roku zaczynamy cięcia prześwietlające. Usuwamy u podstawy pędy najstarsze, pokładające się na ziemi oraz te które niepotrzebnie zagęszczają koronę.