CIASTO BURACZKOWO-BANANOWE
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.
- Paczkomaty InPost - wybierz paczkomat 15.99 zł brutto
- Odbiór osobisty ul. Daleka 1-3 Zgierz 0.00 zł brutto
ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://calamadalena.blogspot.com/2013/10/a-jak-wam-powiem-ze-to-znowu-z-burakiem.html
CIASTO BURACZKOWO-BANANOWE
Spód bardzo ciemny, ciężki, wilgotny, a na wierzchu lekka puchowa pianka.
Przepis na małą blaszkę 22x22cm
Składniki:
- 1 średni burak (użyłam młodego podłużnego)
- 1 bardzo dojrzały banan
- 1 szklanka dowolnej mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki otrębów owsianych (opcjonalnie)
- 1 łyżka zarodków pszennych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka STEWII
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki gorzkiego naturalnego kakao
- 1/2-3/4 szklanki mleka (użyłam domowego kokosowego)
Wykonanie:
Gotujemy buraczka w skórce, mój z racji tego, że był młody ugotował się dość szybko.
Po ostudzeniu obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
W misce mieszamy żółtka jaj z burakiem.
W osobnym naczyniu łączymy suche składniki (mąka, otręby, zarodki, kakao, stewia i soda).
Następnie suche składniki dodajemy do miski, dodajemy rozgniecionego banana (ja nie rozgniatam zbyt dokładnie by zostało kilka większych kawałeczków, fajnie one smakują w cieście) i mleko (można użyć zwykłego).
Całość mieszamy dokładnie i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Teraz na końcu ubijamy białka na sztywną pianę i wykładamy je na ciasto, łyżką wmieszujemy je w ciasto, tak mniej więcej do połowy wysokości, ale wszystko powinno być wmieszane.
Pieczemy około 40min. w temp. 180 stopni.
Smacznego!
ŹRÓDŁEM PRZEPISU JEST BLOG KULINARNY: http://calamadalena.blogspot.com/2013/10/a-jak-wam-powiem-ze-to-znowu-z-burakiem.html